Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/f/f/9/vuudhouse.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/f/f/9/vuudhouse.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/f/f/9/vuudhouse.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 571 Adobe Lightroom

Adobe Lightroom

15. november 2009 · by Jesper · Diverse

top

I diverse fora rundt omkring på nettet, er der ofte debatter hvor der diskuteres, om man skal skyde sine billeder i jpg eller i RAW. Alene alle diskussionerne afholdt mig fra at fotografere i RAW da jeg var nybegynder. Det har jeg fortrudt lige siden, men der gik heldigvis kun en 4-500 billeder inden jeg skiftede til RAW.

At fotografere i RAW giver meget større muligheder. Det er muligt at redde et billede der ellers ville blive kasseret, og dermed er det også muligt at fotografere under langt værre forhold end hvis man skød i jpg. Ingen kan forudse hvordan ens interesse indenfor fotografiet vil udvikle sig gennem tiden, så hvorfor sætte begrænsninger allerede i optagelsen?

Min største glæde ved fotografiet er, at være ude med kameraet. Det er der ingen tvivl om. Det er som, at skære sig ind i en anden verden. Jeg finder dog større og større glæde ved redigeringen og jeg synes det, at have muligheden er uvurderlig.

Dette billede tog jeg en tidlig og meget tåget morgen i januar. Båden kom pludselig ud af tågen lige foran mig. Kameraet var monteret på stativ med en 50 mm prime og båden var inden for en passende ramme i omkring 5 sekunder. Hvidbalancen er helt ved siden af og det er underbelyst med omkring 1,5 blænde. Havde det været taget i jpg havde jeg nok bare slettet det.

IMG_0919

Jeg har haft billedet gennem Lightroom hvor jeg startede med at korrigere hvidbalancen. Det blev det ikke mere spændende af. Tværtimod. ↓

IMG_0919-2

Dernæst har jeg lavet det til sort/hvid, lysnet billedet generelt, hævet kontrasten, lagt lidt gulligt lys i højre side og lysnet forgrunden kraftigt. ↓

IMG_0919-Edit-2

Til sidst har jeg lagt lidt blåligt lys i venstre side. Nu har jeg, efter min mening, fået et smukt og stemningsfyldt billede ud af en original jeg bare ville have slettet hvis jeg ikke ville/kunne redigere mine billeder. Min morale er: Sørg for, at holde dine muligheder åbne. Det gælder selvfølgelig også i alle mulige andre sammenhænge. ↓

IMG_0919-Edit
F
iskerne.

Update.
Redigering af dette billede er foretaget i Lightroom. Lyslægningen er lavet med “Graduated Filter” som vist på nedenstående skærmdump. Hver prik er en graduering der enten lysner, mørkner eller farvelægger. Da gradueringer nogle gange “modarbejder” hinanden, kan det være en fordel at lyslægge over flere gange. Da Lightroom ikke arbejder med lag bliver man så nødt til at åbne RAW filen i Photoshop og gemme det som .tif eller .psd og arbejde videre på den.

lys

- –

duck

6 Responses to “Adobe Lightroom”

 1. Enig med RAW! Da jeg havde digitalkamera skød jeg næsten ikke i RAW da det tog alt for lang tid for kameraet at skrive filen, men efter jeg er gået over til DSLR, skyder jeg udelukkende i RAW, af de grunde du nævner.
  RAW giver i øvrigt også mulighed for at lave “fake” HDR billeder.

  Du skriver at du “….har lagt blåligt lys i venstre side”
  Hvordan har du gjort det? Nyt lag, fill med blåt eller??????

  Iøvrigt et dejligt stemningsfyldt billede du har skabt :-)

 2. Ja, det fungerer rigtig godt med din efterbehandling. På den ene side synes jeg måske det bliver lidt tydeligt, at de er efterbehandlede, når du sådan repetere effekten tre billeder i træk. Omvendt får det dem til at passe sindsygt godt sammen. Har du overvejet at justere effekten lidt, så det ikke er helt det samme?

  • Hej Mads-Peter.

   Egentlig er de to andre billeder bare et resultat af, at jeg ville se om mine indstillinger til “Fiskerne” kunne bruges som et Preset. Det kunne det, men jeg har efterfølgende justeret yderligere for netop at få dem til at ligne hinanden så meget som muligt, da min idé var, at de kunne hænge over hinanden og derfor helst skulle have ens udtryk. Men jeg vil prøve at følge dit foreslag og flytte lidt rundt på lyset inden jeg får dem printet.

   Mange tak for din vurdering.

 3. Mette Lindgaard 10. januar 2010 at 14:32

  Wow, jeg er vild med resultatet og kan også lide det i s/h. Sikke meget, du fik ud af det blå, mørke og lidt kedelige billede. Godt indlæg :)

Skriv et svar